1.37 Bco de Erques (TF-82) – Vera de Erques – Taucho – Los Menores

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de bushalte aan de TF-82 bij de Barranco de Erques (waypoint BusTF82BcoErq). Dit vertrekpunt is ‘speciaal’ voor buspassagiers gekozen. Er rijdt wel een bus naar Vera de Erques (vanuit Guía de Isora) maar deze rijdt maar enkele keren per dag. Mooie maar pittige route. Zwaar door hoogteverschil en het aantal barranco’s.

Ca. 300 meter langs de TF-82 en vlak voor de barranco gaan we rechts een pad op dat ons in én uit de prachtige Barranco de Erques leidt. Dit pad (Camino Tejina-Tijoco) is (nog) niet opgeschoond door de gemeente Guía de Isora maar is goed herkenbaar en prima te lopen. De route in de barranco, ingelegd met keien, is op sommige plaatsen geërodeerd en op één punt is een rotsblok naar beneden gekomen waar het even ‘opletten’ is. Maar je kunt er goed langs!

Als het helder weer is zijn de uitzichten fraai. Ook de berg Tejina (ca. 1000 meter) bepaalt in belangrijke mate het landschap! In Vera de Erques lopen we langs de kerk. De Barranco de Erques ligt dan nog op ca. 500 meter afstand. Eén van de grootste en mooiste barranco’s die wij gelopen hebben. Het lopen naar de overkant is niet zo eenvoudig omdat er veel losse stenen liggen en het een behoorlijke daling én stijging is.

Voor de derde keer door een barranco gaan we, voor Tijoco Alto, door de Barranquillo del Agua. We komen even later uit in een bocht (linksaf Tijoco Alto) en gaan de geasfalteerde weg op tot aan kilometerpaal 5 van de TF-585. Daar houden we links aan: richting Taucho via de Barranco Sante Fe. Ook dit is een mooi (geasfalteerd) tracé. Op de OSM kaart is een (afsnij) route door de barranco getekend maar wij hebben geen duidelijk pad kunnen ontdekken.

In Taucho komen we op de TF-583 en gaan richting La Quinta. We gaan rechtsaf de Calle Virgin Del Coromoto en passeren een leuk kerkje. De weg gaat over in een pad Camino Viejo de Taucho. In het algemeen een goed zichtbaar pad. Loopt langs een muur en/of waterleiding. Niet zo gemakkelijk begaanbaar. Bij waypoint LastigPuntLosMenores gaat de route van de OSM kaart een andere richting dan de route die wij de 2e keer gevolgd hebben (= TOPO HISPANIA 2.04). Deze route is gemakkelijker te volgen en sluit  veel ‘logischer’ aan maar het pad is wel zeer sterk geërodeerd. Even voor Los Menores komen we op asfalt dat behoorlijk ‘daalt’. Een minder aangenaam gedeelte (ca. 1 km) van de route.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-82, Barranco de Erques, waypoint BusBcoErq
Lengte:
13.1 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
650 meter
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
01/12/2015
Verbindingen:

TF-82 Tijoco Bajo (Bco de Erques)
Bus: TF-82 bij Barranco de Erques, waypoint BusBcoErq, lijnen 417 en 460, halte 7501 en 7469
Auto: TF-82 bij afslag Tijoco Baja, in nabijheid van bushalte

Los Menores
Bus: TF-82, haltes bij restaurant Dama Rosa, lijnen 417 en 460, waypoint BusLosMenores
Auto: TF-82, idem (restaurant Dama Rosa).