1.36 Guía de Isora – Los Menores

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is het busstation/cementerio aan de TF-82 in Guía de Isora. De route maakt tot aan Vera de Erques voor een deel ‘gebruik’ van drie bewegwijzerde routes: PR TF-70, SL TF-106 en de PR TF-69. Het is een zeer zware maar afwisselende en mooie route met o.a. de oversteek van de ‘majestueuze’ Barranco de Erques en nog veel meer barranco’s.

In Guía de Isora vertrekken we vanaf het busstation en gaan de Calle Guarpio op. Aan het eind gaan we rechtsaf een zeer steile straat op. Dan begint voor ‘ons’ de bewegwijzerde wandeling PR TF-70. Wij volgen de route tot aan waypoint KP TF70-SL206. Daar begint de wandeling naar El Jaral. Al vrij snel wijken we van de SL route af. Via goed begaanbare paden komen we in El Jaral waar we de Calle Isla de Cuba ingaan die ons leidt naar de mooie Barranco Del Pozo: De eerste flinke barranco!

Even vóór de geasfalteerde weg gaat een pad linksaf en komt dan alsnog uit op de geasfalteerde  weg. We ‘snijden’ de weg een aantal keren af. Gaat over een ‘breed’ pad dat moeilijk begaanbaar en een flinke klim is. Voor de 2e keer gaan we door een barranco: Barranco de Guaria. Daarna komen we in Fuentes waar ook de aansluiting is met de PR TF-70.2 (wandeling 1.08 Boca Tauce – Las Fuentes – Acojeja). De Camino Montiel gaat naar Vera de Erques. In het begin redelijk begaanbaar maar aan het eind een heel ‘vervelend’ pad. We zijn opgehouden het aantal barranco’s te tellen!

In Vera de Erques lopen we langs de kerk. De Barranco de Erques ligt op ca. 500 meter afstand. Eén van de grootste en mooiste barranco’s die wij in al de jaren dat wij wandelen gelopen hebben. Het lopen naar de overkant is niet zo eenvoudig omdat er veel losse stenen liggen en het een behoorlijke daling én stijging is. Als we weer uit de barranco zijn krijgen we na korte tijd voor de ‘laatste’ keer een pad door de Barranquillo del Agua. Even later komen we uit in een bocht (linksaf Tijoco Alto) en gaan de geasfalteerde weg op tot aan kilometerpaal 5 van de TF-585. Daar houden we links aan: richting Taucho via de Barranco Sante Fe. Ook dit is een mooi (geasfalteerd) tracé.

In Taucho komen we op de TF-583 en gaan dan richting La Quinta. We gaan rechtsaf de Calle Virgin Del Coromoto en passeren een leuk kerkje. De weg gaat over in een pad Camino Viejo de Taucho. In het algemeen een goed zichtbaar pad. Loopt langs een muur en/of waterleiding. Bij waypoint LastigPuntLosMenores gaat de route van de OSM kaart een andere richting dan de route die wij de 2e keer gevolgd hebben (conform TOPO HISPANIA 2.04). Deze route is gemakkelijker te volgen en sluit veel ‘logischer’ aan maar is een zéér lastig pad. Meer dan erg geërodeerd.

Even voor Los Menores komen we op asfalt dat behoorlijk ‘daalt’. Een minder aangenaam gedeelte van de route. Gelukkig maar 1 km van de bijna 20 km!. Bij helder weer mooi uitzicht op de kust(lijn). We kunnen terugzien op een zeer inspannende maar mooie wandeling. Wij hebben er ca. 6 uur over gedaan en zijn om 08.00 uur uit Guía de Isora vertrokken.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-82, busstation Guía de Isora, waypoint BusGuiaIsora
Lengte:
19.2 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
1000 meter (totaal)
Zwaarte:
Extreem
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, wandelstokken en geen hoogtevrees

Gewandeld:
30/11/2015
Verbindingen:

Guía de Isora
Bus: TF-82, busstation, waypoint BusGuiaIsora
Auto: TF-82, waypoint GuiaIsora TF82 (cementerio)

Los Menores
Bus: TF-82, haltes bij restaurant Dama Rosa, lijnen 417 en 460, waypoint BusLosMenores
Auto: TF-82, idem (restaurant Dama Rosa)