1.23 TF-82 Vera Erques RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de bushalte aan de TF-82 bij de Barranco de Erques (waypoint BusTF82BcoErq). Dit vertrekpunt is ‘speciaal’ voor buspassagiers gekozen. Er rijdt wel een bus naar Vera de Erques (vanuit Guía de Isora) maar deze rijdt enkele keren per dag. Met de auto, vanuit Vera Erques, is de route ca. 5 kilometer. Ca. 300 meter langs de TF-82 en vlak voor de barranco gaan we rechts een pad op dat ons in én uit de prachtige Barranco de Erques leidt. Dit pad (Camino Tejina-Tijoco) is (nog) niet opgeschoond door de gemeente Guía de Isora maar is goed herkenbaar en prima te lopen.

De route in de barranco, ingelegd met keien, is op sommige plaatsen geërodeerd en op één punt is een rotsblok naar beneden gekomen waar het even ‘opletten’ is. Maar je kunt er goed langs! Als het helder weer is zijn de uitzichten fraai. Ook de berg Tejina (ca. 1000 meter) bepaalt in belangrijke mate het landschap!

Bij waypoint VeraErquesRW kiezen we ervoor rechtsaf te gaan. Deze Camino La Morro is nog niet opgeschoond maar goed te belopen. Op ons OSM-kaartmateriaal staat deze als Camino de Chacoroche vermeld. We komen dan weer uit bij de zeer diepe barranco en lopen dan op de ‘rand’. Tot aan Vera de Erques is de route vergezeld met de bekende muurtjes. Soms één of twee stenen hoog en later weer een meter hoog. Het landschap rondom Vera de Erques vinden wij heel mooi. In Vera de Erques komen we dichtbij de kerk uit (daar is ook een bushalte). Uiteindelijk komen we op een pad uit (Camino Cueva la Teja) en aan het eind in een piepkleine nederzetting. Aan het eind linksaf en gaan dan weer naar beneden en passeren we tweemaal de TF-465.

Wanneer we voor de 3e keer de TF-465 naderen is de route door de gemeente anders ingetekend. We hebben het twee keer geprobeerd; zowel vanaf beneden als van boven is dit niet gelukt. Onze route komt bij een hek uit maar vanaf boven is het gemakkelijker het pad te vinden dat naar de TF-465 loopt. We lopen een kort stuk via deze weg en komen dan op een pad dat leidt naar waypoint VeraErquesRW. Korte tijd nadien gaan we weer door de Barranco de Erques en komen we weer uit bij de TF-82 waar de bushaltes zijn.
Samenvattend: fraaie wandeling!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-82 bij de Barranco de Erques (waypoint BusTF82BcoErq)
Lengte:
7.8 km
Tijdsduur:
3 uur
Hoogteverschil:
Ruim 400 meter
Zwaarte:
Licht
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
09/11/2013
Verbindingen:

Tijoco Bajo (Bco de Erques) TF-82
Bus: Barranco de Erques, waypoint BusTF82BcoErq (lijnen 417/460, haltes 7469-7501)
Auto: In nabijheid waypoint BusTF82BcoErq)

Vera de Erques
Bus: TF-465 bij waypoint BusVeraErques (lijn 490, vanuit Guía de Isora, 4x per dag; niet op zon- en feestdagen
Auto: idem