1.21 Guía de Isora – El Jaral – Vera de Erques – Bco de Erques (TF-82)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is het busstation/cementerio aan de TF-82 in Guía de Isora. De route maakt tot aan Vera de Erques  deels ‘gebruik’ van drie bewegwijzerde routes: PR TF-70, SL TF-106 en de PR TF-69. Het is een zware maar afwisselende en fraaie route met oversteek van een aantal mooie barranco’s.

In Guía de Isora vertrekken we vanaf het busstation en gaan de Calle Guarpio op. Aan het eind gaan we rechtsaf een zeer steile straat op. Dan begint voor ‘ons’ de bewegwijzerde wandeling PR TF-70. Wij volgen de route tot aan waypoint KP TF70-SL206. Daar begint de wandeling naar El Jaral. Al vrij snel wijken we van de SL route af. Via goed begaanbare paden komen we in El Jaral waar we de Calle Isla de Cuba ingaan die ons leidt naar de mooie Barranco Del Pozo: De eerste flinke barranco!. Even vóór de geasfalteerde weg (rechtsaf naar Acojeja) gaat een pad linksaf en komt dan alsnog uit op de geasfalteerde weg. We ‘snijden” de weg een aantal keren af. Gaat over een ‘breed’ pad dat moeilijk begaanbaar en een flinke klim is.

Voor de 2e keer gaan we door een barranco: Barranco de Guaria. Daarna komen we in Fuentes waar ook de aansluiting is met de PR TF-70.2 (wandeling 1.08 Boca Tauce – Las Fuentes – Acojeja). De Camino Montiel gaat naar Vera de Erques. In het begin redelijk begaanbaar maar aan het eind een heel ‘vervelend’ pad. We zijn opgehouden het aantal barranco’s te tellen. In Vera de Erques blijven we vóór de Barranco de Erques en lopen (in het begin) op de ‘rand’. Als het helder weer is zijn de uitzichten fraai. Ook de berg Tejina (ca. 1000 meter) bepaalt in belangrijke mate het landschap!

Om bij ons eindpunt te komen móeten we de Barranco de Erques oversteken. De overgang is hier gemakkelijker dan bij Vera de Erques. Minder geërodeerd. Nog een heel mooi laatste stuk! Als we uit de barranco komen zijn we al heel dicht bij de TF-82. Lopen ca. 300 meter langs de TF-82 waar een bushalte is.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-82, busstation Guía de Isora, waypoint BusGuiaIsora
Lengte:
14 km
Tijdsduur:
5.5 uur
Hoogteverschil:
900 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, wandelstokken en geen hoogtevrees.

Gewandeld:
02/12/2015
Verbindingen:

Guía de Isora
Bus: TF-82, busstation, waypoint BusGuiaIsora
Auto: TF-82, waypoint GuiaIsora TF82 (cementerio)

TF-82 Tijoco Bajo (Bco de Erques)
Bus: TF-82 bij Barranco de Erques, waypoint BusBcoErq, lijnen 417 en 460, halte 7501 en 7469 Auto: TF-82 bij afslag Tijoco Baja, in nabijheid van bushalte