1.18 Tijoco Bajo TF-82 – Acojeja TF-82

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de bushalte aan de TF-82 bij de Barranco de Erques of de afslag naar Tijoco Baja (bij waypoint BusTF82BcoErq). Ca. 300 meter langs de TF-82 en vlak vóór de barranco gaan we rechts een pad op dat ons in én uit de Barranco de Erques leidt. Dit pad is (nog) niet opgeschoond door de gemeente Guía de Isora maar is goed herkenbaar en prima te lopen.

De route in de barranco, ingelegd met keien, is op sommige plaatsen geërodeerd en op één punt is een rotsblok naar beneden gekomen waar het even ‘opletten’ is. Maar je kunt er goed langs! Minstens de helft van de route gaat via de twee (onverharde) Camino’s. Als het helder weer is zijn de uitzichten fraai. Ook de berg Tejina (ca. 1000 meter) bepaalt in belangrijke mate het landschap! De route gaat, zoals gebruikelijk, in Tejina de Isora langs de kerk. De vermelde bushalte (BusTejina) maakt onderdeel uit van lijn 490 die loopt van Guía de Isora naar Vera de Erques. Op zaterdag, zon- en feestdagen rijdt de bus niet!

Even vóór de TF-82 gaan we rechts (Calle Cruz Alto) in. Aan het eind gaat de straat over in een pad. Het pad loopt boven de TF-82. Als we twee stappen naar links zouden doen ‘vallen’ we op de weg! Het pad gaat de barranco in en dan is het pad ‘weg’ omdat er een rotsige ondergrond is. Gelukkig loopt er (weer) een waterleiding en deze waterleiding ís de track! Na korte tijd komen weer de bekende muurtjes aan weerszijden waar de waterleiding doorheen loopt. Wij komen bij een waterkanaal waar een pijl linksaf staat. Teveel op gefocust en we lopen langs het waterkanaal maar dit is niet de bedoeling! Het waterkanaal oversteken en dan buigt zich schuin een goed zichtbaar pad af. Dit pad brengt ons in de Barranco de Guaría. Het oorspronkelijke pad is ‘weggeslagen’ maar met enig kunst- en vliegwerk komen we toch in de barranco. Dan rechtsaf en even verderop aan de overkant zien we een pad dat richting Acojeja gaat.

In Acojeja lopen we naar beneden. Aan het eind van de geasfalteerde weg gaan we een pad op dat naar links afbuigt. In de bocht (!) naar beneden langs een afrastering. Weer een waterkanaal oversteken en dan wordt het pad ‘duidelijk’. Daarna weer op een geasfalteerde weg die ons naar de TF-82 leidt waar op de hoek een bushalte is. Vandaar is het mogelijk weer met de bus terug te gaan naar het vertrekpunt. Met name het laatste stuk tussen Tejina en Acojeja is een schitterend gedeelte.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-82, waypoint BusTF82BcoErq, in nabijheid Bco de Erques, afslag Tijoco Baja
Lengte:
6.4 km
Tijdsduur:
3 uur
Hoogteverschil:
240 meter
Zwaarte:
Licht
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
14/03/2013
Verbindingen:

TF-82 Tijoco-Bajo (Bco de Erques)
Bus: TF-82 bij Barranco de Erques, lijnen 417, 460, haltes 7501/7469, waypoint BusBcoErq
Auto: TF-82 bij afslag Tijoco Baja, in nabijheid bushalte

Acojeja
Bus: TF-82, lijnen 417, 460, halte 7473, Cruce Acojeja, waypoint BusAcojeja
Auto: TF 82, richting Acojeja, parkeren waar mogelijk