1.16 TF-38 Guía de Isora (Camino Hoya de La Leňa)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is waypoint Camino HoyaLena TF38. Beperkte parkeerruimte. Mede een gevolg van het opnieuw asfalteren en het plaatsen van vangrail. Hoogteverschil met de berm is ca. 10 cm. toegenomen.
Het begin van de wandeling is veelbelovend. Gemakkelijk te herkennen pad. Maar op tenminste drie punten in de (gemeentelijke) route hebben wij de route niet kunnen traceren. Deze route is één van de routes die niet door de gemeente ‘begaanbaar’ is gemaakt. In 2012 niet toen wij de eerste keer liepen en in 2018, zes jaar later (!), geldt helaas nog hetzelfde.

Wij hebben paden gevolgd die ofwel gemarkeerd zijn door stenen of ‘muurtjes’ aan beide zijden ofwel de bekende waterleidingbuis. Misschien is het mogelijk voor klimgeiten de route af te snijden maar wij vinden zo’n route niet verantwoord. Daarom wijkt onze route deels af van de gepubliceerde route op Wikiloc. Wij sluiten niet uit dat wij de paden ‘gemist’ kunnen hebben maar de gemeentelijke route kwam daar óók niet overeen met de OSM kaartmateriaal.

Bovendien is de route op bepaalde punten (bijna) geheel versperd door struiken. Herkenningspunt is dan de stenen “muur” (aan beide kanten). In januari 2018 opnieuw een gedeelte gelopen. Nu waypoint LastigPunt1 Hoya Lena geplaatst. Is er niet gemakkelijker op geworden. Relatief kort gedeelte maar met enige voorzichtigheid is het (nog!) mogelijk dit stuk te passeren. Ook een omgevallen boom kruist ons pad (waypoint LastigPunt2 Hoya Lena).

De route leidt door een gevarieerd landschap. Door het grote hoogteverschil (ruim 1000 meter) is het verschil in begroeiing heel goed waar te nemen.

Het pad bestaat voor een belangrijk deel uit (losse) stenen die het lopen bemoeilijken. De afdaling op zich zou de kwalificatie licht krijgen maar de obstakels en de stenen zorgen voor de kwalificatie middelzwaar. Evenals andere routes van de gemeente Guía de Isora zijn voor het lopen van dit tracé twee auto’s nodig.
Heen en weer krijgt de kwalificatie “extreem” en raden wij niet aan. Mede gelet op de (zeer) lastige punten.
Langs de fraaie basiliek (van binnen bekijken!) en het kerkplein komen we aan bij het plein vóór de cementerio in de directe nabijheid van het busstation.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
waypoint Camino Hoya Lena TF38 aan de TF-38
Lengte:
9.8 km
Tijdsduur:
4 uur
Hoogteverschil:
1230 meter dalen; 150 meter stijgen
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Stapzekerheid en wandelstokken (+snoeischaar)

Gewandeld:
13/12/2012
Verbindingen:

TF-38 Camino Hoya Lena
Bus: geen verbinding
Auto: TF-38, waypoint Camino Hoya Lena TF38

Guía de Isora
Bus: TF-82, busstation, waypoint BusGuiaIsora
Auto: TF-82, cementerio (begraafplaats), waypoint GuiaIsora TF82