1.06 Guía de Isora RW1

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is het busstation/cementerio aan de TF-82 in Guía de Isora. De route maakt uitsluitend gebruik van drie bewegwijzerde routes: PR TF-70, SL TF-106 en de PR TF-69. Het is een zware maar afwisselende en mooie route met de oversteek van tenminste 6 barranco’s. In Guía de Isora vertrekken we vanaf het busstation en gaan de Calle Guarpio op. We lopen langs de kerk. Bij Calle Los Chorros begint o.a. de PF TF-70. Even wat asfalt en dan begint het pad. Ligt mooi in het landschap.

Bij de ‘kruising’ PR TF-70 en SL TF-206 houden we richting Chirche aan. Bij Aripe moeten we de oversteek maken om op de bergkam te komen. Vanaf deze kant is het niet moeilijk het pad te vinden maar vanaf de ‘bovenkant’ hebben wij altijd enige ‘moeite”. Het is een lastig pad op de bergkam maar wel mooi! We komen niet in Chirche maar even voor het dorp gaan we de PR TF-69 op. Weliswaar een 4×4 weg maar er liggen heel veel losse stenen. Waar we de 4×4 weg verlaten komen we op een pad waarbij we 6 barranco’s moeten oversteken. Behoorlijk inspannend. Niet alleen door het hoogteverschil maar ook door de ‘glibberigheid’ op een aantal punten. Tot aan El Jaral blijft het een moeilijk pad. Soms heel breed maar zeer sterk geërodeerd. Staat wel tegenover dat bij helder zicht het uitzicht heel fraai is.

In El Jaral stappen we over op de SL TF-206 die ons naar Guía de Isora brengt. In dit gebied lopen vrij veel geiten die ‘alternatieve’ paden hebben gemaakt. Soms heel vervelend. Er liggen genoeg wandelstenen maar als je even niet oplet zit je op een geitenpad. Bij waypoint ElJaral is er bij de punt van de rots een heel fraai uitzicht. Het zicht op de bergen is elke dag verschillend. Soms kraakhelder, soms wolken, soms ‘zand’ (bij een Calima) of zelfs regen. Ook gedeelten van dit pad vonden wij ‘vervelend’. In de directe nabijheid van Guía de Isora gaan we nog een barranco door waar het pad (bijna) de TF-82 snijdt. Nog even en dan passeren we de fraaie basiliek van Guía de Isora en hebben de wandeling rondgemaakt.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-82, busstation Guía de Isora, waypoint BusGuiaIsora
Lengte:
11.6 km
Tijdsduur:
4,5 uur
Hoogteverschil:
725 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken.

Gewandeld:
04/12/2015
Verbindingen:

Guía de Isora
Bus: TF-82, busstation, waypoint BusGuiaIsora
Auto: TF-82, waypoint GuiaIsora TF82 (cementerio)