1.05 El Jaral RW3

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

El Jaral ligt in de directe omgeving van Guía de Isora. Vanaf het richtingbord El Jaral aan de TF-82 is het ca. 3 km naar El Jaral. Parkeren op een plein in de nabijheid van het “schoolplein” (Calle Las Escuelas). Vanaf het schoolplein gaan we linksaf (met het gezicht naar de school). We lopen een kort stuk op de geasfalteerde weg en gaan dan rechtsaf de Camino de la Cumbre in. Deze weg is geasfalteerd maar niet toegankelijk voor auto’s. Aan het begin staat een hek dat afgesloten kan worden. Het is een “eigen” weg die naar de vele ‘akkertjes’ gaat.

Na ruim een kilometer verandert de weg in een 4×4 weg. Na korte tijd gaan we een pad rechtsaf (bij waypoint KP1 El Jaral) op; gemarkeerd met witte stippen. Op de bergkam verdwijnen de witte stippen maar hier en daar zijn wel wandelstenen. Bij waypoint KP2 El Jaral goed opletten. Geen wandelstenen: alleen een lastig te vinden pad ondanks het feit dat op het beschikbare kaartmateriaal aangegeven staat dat een onverharde weg/sendero aanwezig moet zijn. De GPS moet nu “even” onze enige gids zijn. Maar dan zien we aan de rechterkant een vervallen huis vanwaar een pad loopt dat redelijk te onderscheiden is en ook parallel loopt met het beschikbare kaartmateriaal. Zo nu en dan zijn er zelfs wandelstenen! We blijven stijgen en dan is het pad weer goed te zien en dan zijn we het weer even ‘kwijt’. Heel vervelend dat er wel witte stippen in het begin zijn maar daar waar we de witte stippen echt ‘nodig’ hebben zijn ze er niet. Op het punt (waypoint KP3 El Jaral) waar we het 4×4 pad bereiken vanaf Boca Tauce naar Guía de Isora route 1.02) staat aan de overkant plotseling weer het witte “teken” van de ingang van het pad. Maar daarvoor is een bril is echt nodig!

Bij waypoint KP1 Chirche (links aanhouden) en waypoint KP4 El Jaral gaan we de route weer sluiten en gaan we weer terug naar El Jaral. Het is een pad dat heel lastig loopt (naar beneden) omdat het door het water ernstig aangetast is. Je kunt het pad wel goed volgen omdat het meestal aan beide kanten voorzien is van stenen muurtjes. Bij waypoint KP5 El Jaral steken we de weg over en gaan een lastig begaanbaar pad op. Delen van de route zijn bewijzerd als PR-routes. (PR TF-69 en PR TF-70). De wandeling heeft heel mooie vergezichten maar het is wel een gebied waar plotseling wolken kunnen opkomen die het uitzicht volledig belemmeren. Helaas geen uitzondering. Bij vroeg vertrekken is de kans hierop (meestal) minder.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
El Jaral, waypoint El Jaral, bij parkeerplaats Calle Las Escuelas
Lengte:
8.3 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
650 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
01/03/2008
Verbindingen:

El Jaral
Bus: Geen verbinding
Auto: TF-82, richting El Jaral, parkeren bij waypoint El Jaral aan Calle Las Escuelas