1.04 El Jaral RW2

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vanaf het “schoolplein” (Calle Las Escuelas) gaan we tégen de wijzers van de klok in en volgen we de SL-wandeling naar Guía de Isora tot aan waypoint KP2 Chirche. Bij dit waypoint gaan we ‘rechtsaf’. Niet een ‘echt’ wandelpad maar gemarkeerd door stenen. We gaan richting ‘de kruisen’. Op de waterleidingbuis is een ‘merkteken’ geplaatst waar we naar beneden moeten om langs de barranco te kunnen gaan lopen. We zien op korte afstand een witte pijl die naar beneden wijst. Daar is enige voorzichtigheid geboden om op het pad ‘beneden’ te komen.
Als je van de andere kant komt is er géén merkteken dat je omhoog moet. Daarom een waypoint 1.04 Omhoog – Omlaag geplaatst. Het pad loopt daar wel ‘gewoon’ door maar loopt dood (zie opmerking bij 1.43 El Pozo RW1).

Hier en daar zijn behoorlijk steile en smalle stukken die ‘stapzekerheid’ vereisen. Door de barranco en dan weer de gebruikelijke weg omhoog. De weg volgen en bij waypoint KP3 Chirche niet omhoog maar het pad blijven volgen. Het landschap blijft behoorlijk ruig. Even voor Chirche wordt het weer bijna een 4×4 pad. We blijven doorlopen en komen dan uit bij route PR TF-70 (bewegwijzerd) en gaan linksaf. We gaan weer langs en over de bergkam. Na het passeren van tweemaal een waterkanaal (in de laatste staat meestal water om te verfrissen voor zover ze (nog) niet vervangen zijn door kunststof buizen) gaan we rechtsaf, achter een ‘oven’ en een dorsvloer, de barranco in en houden, als we uit de barranco komen, links aan. Rechtdoor ga je naar Aripe, d.i. een klein dorp tussen Guía de Isora en Chirche.

Na een paar honderd meter passeren we weer een (diep) waterkanaal en na ca. 200 meter gaan we linksaf een pad op dat ons weer brengt in El Jaral. Het pad gaat een klein stuk omhoog en daarna dalen we behoorlijk stijl de Barranco Ramallo in waar de TF-82 overheen gaat. We zijn dan al op de bewegwijzerde route SL TF-206. Aan de linkerzijde van de barranco staat een mooi huis waar honden je ‘welkom’ (achter het hek!) heten. Aan de overzijde van de inrit naar het huis gaan we weer omhoog richting El Jaral. Een paar honderd meter voor El Jaral komen we op een betonweg bij waypoint KP betonweg.

Na ca. 100 meter slaan we rechtsaf een pad in dat een waterkanaal passeert. Het laatste waterkanaal op onze route! Het laatste deel van de wandeling Guía de Isora -El Jaral is minder indrukwekkend maar – als het helder weer is – kun je zowel Gomera als La Palma goed zien en de berg Tejina (ca. 1000 meter) en dat maakt het laatste deel van de wandeling weer helemaal goed.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
El Jaral, waypoint El Jaral, bij parkeerplaats Calle Las Escuelas 7.3
Lengte:
7.4 km
Tijdsduur:
3 uur
Hoogteverschil:
Bijna 500 meter (totaal)
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, wandelstokken, stapzekerheid vereist en geen hoogtevrees

Gewandeld:
06/12/2008
Verbindingen:

El Jaral
Bus: Geen verbinding
Auto: TF-82, richting El Jaral, parkeren bij waypoint El Jaral aan Calle Las Escuelas