1.03 El Jaral RW1

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

El Jaral ligt in de directe omgeving van Guía de Isora. Vanaf het richtingbord El Jaral  aan de TF 82 is het ca. 3 km naar El Jaral. Parkeren op een plein in de nabijheid van het ‘schoolplein’ (Calle Las Escuelas).Vanaf het schoolplein gaan we een bewegwijzerde route op (Calle Niagara). Sterk stijgend asfalt! Gelukkig niet erg lang. Komen dan op een ‘oude’ Camino. Niet gemakkelijk te lopen en stijgt eveneens behoorlijk. Maar de inspanning wordt beloond met fraaie (ver) gezichten.

Zoals vele routes in Tenerife lopen we vaak tussen twee stenen muurtjes door, de aan- en afvoerroutes naar veldjes die vroeger gebruikt werden voor de landbouw. Na ca. 800 meter passeren we een geasfalteerde weg en daar zijn de akkertjes nog steeds in gebruik maar verderop is alles (reeds lang?) verlaten.
Na waypoint KP4 El Jaral komen we even later op een 4×4 (jeep) weg. Omdat het pad snel daalt en er veel losse stenen liggen is de kans op uitglijden niet ondenkbaar. Vlak voordat we Chirche binnen zouden gaan, gaan we linksaf. In het begin is het nog een 4×4 (jeep) weg maar al snel gaat het over in een ‘gewoon’ wandelpad met de bekende stenen muurtjes aan weerszijden. We gaan verschillende barranquillo’s in en uit en komen dan op een pad dat heel langzaam een diepe barranco ingaat. Dit pad is goed te lopen.
De weg naar het diepste punt van de barranco gaat hier en daar behoorlijk steil naar beneden. Als we de barranco uitgaan is het gedaan met het ‘heldere’ pad. Gelukkig zijn ons wandelaars voorgegaan. Hier en daar stenen markeringen en stippen. Bovendien is dan de GPS een onmisbaar hulpmiddel. Bij waypoint 1.04 Omhoog – Omlaag is het van belang goed op te letten.
Wij zijn eerst dit punt gepasseerd met het idee aansluiting te kunnen krijgen maar feitelijk loopt het pad dood. Het pad ná dit waypoint staat niet vermeld op de OSM-kaart.
Bij dit waypoint Omhoog – Omlaag en met enig klim- en klauterwerk (met enige voorzichtigheid goed te doen) ‘zie’ je pad weer verschijnen. Als je later terugkijkt zie je een duidelijke pijl naar beneden!

Bij waypoint KP2 Chirche gaan we links en komen we de SL route van Guía de Isora naar El Jaral. Na een paar honderd meter zijn we dan in de directe nabijheid van El Jaral. Als we de Calle Santiago Apóstol bereiken slaan we linksaf en na ca. 100 meter zijn we weer op het schoolplein, Calle las Escuelas, aangeland.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
El Jaral, Calle Las Escuelas, waypoint El Jaral
Lengte:
8.2 km
Tijdsduur:
3,5 uur
Hoogteverschil:
650 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, stapzekerheid, wandelstokken en geen hoogtevrees.

Gewandeld:
27/03/2008
Verbindingen:

El Jaral
Bus: Geen
Auto: TF-82, richting El Jaral, parkeren bij waypoint El Jaral aan Calle Las Escuelas