1.01 Guía de Isora – Playa de San Juan

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

We vertrekken vanaf waypoint GuiaIsora TF82, de begraafplaats (cementerio) van Guía de Isora aan de TF-82. Na ca. 100 meter passeren het busstation (waypoint BusGuiaIsora). We lopen daarna ca. 500 meter langs de TF-82 en ná het postkantoor gaan we linksaf het plein van het Cultureel Centrum van Guía de Isora op (waypoint Centro Cultural). We passeren het pand aan de linkerkant en gaan een pad op, de trap af en gaan dan naar beneden. De straat gaat over in een pad dat goed te belopen is.

De struiken zijn door de gemeente gesnoeid en het pad is voldoende breed. We komen vlakbij de nieuwe autoweg van Adeje naar Santiago del Teide uit. Lopen een klein stukje parallel (ca. 120 meter) en steken dan de weg over via een brug en gaan dan rechtsaf tot aan de T-kruising. Gaan dan linksaf en lopen de garage van Taller Domingo voorbij. Na de garage slaan we linksaf (bij containers) en komen dan bij de camping uit.

De camping wordt beheerd door een Nederlandse eigenaar. Op de camping verblijven Duitsers, Engelsen, Belgen en een enkele Nederlander. Het kopen van een caravan met een houten voorbouw of een houten huis met een kleine “tuin” is een redelijk alternatief voor een appartement omdat deze aanmerkelijk duurder zijn en (bijna) altijd uitsluitend een balkon hebben. Bovendien is het vergeleken met de toeristencentra erg rustig én veilig. Het is ook mogelijk te kamperen of een caravan te huren. Vanaf de camping zijn alle wandelingen, die op de website staan, ondernomen. De camping kunnen we, uit eigen ervaring, aanbevelen. Het is een camping met ruim 50 vaste standplaatsen.

Bij de camping (ingang) gaan we rechtsaf en komen na ruim 400 meter op de verharde weg en slaan direct linksaf naar beneden. We blijven de weg volgen, passeren de Finca El Chiratel (waar je bungalows kunt huren). We volgen het ‘asfalt’ en gaan dan ónder de nieuwe autobaan door en gaan dan linksaf en lopen dan parallel met de autoweg. Komen uit bij de barranco waar we rechtsaf gaan: een heel oud 4×4 pad maar zeer sterk geërodeerd. We lopen tot aan een niet meer in gebruik zijnde “recreatie” plek. Het is vrij lastig vanaf dit punt de juiste route, ónder in de barranco, te vinden (waypoint BcoSanJuan). De recreatieplek is vanaf de barranco gescheiden door een hoge muur. Je kunt er wel overheen klimmen maar dat bevelen wij niet aan. De route is in de barranco goed te lopen en wordt “begeleid” door een waterleidingbuis.

Bij het waypoint KP1 San Juan is het mogelijk via een pad (achter het gebouw, tegenover een garagedeur) naar boven te klimmen en vervolgens de verharde weg te volgen naar beneden richting Playa de San Juan. Aan het eind van de verharde weg (bij tuincentrum Aqua Dulce) rechtsaf, de TF-47 volgen, tot aan Playa de San Juan. Op de track staat de “toegang” naar het pad tot onder de boom. Wij hebben echter helaas vastgesteld dat het ‘hek’ bovenaan, even verder op, dicht kán zijn. Vanaf waypoint KP1 San Juan hebben de zware regens van 2012-2013 de onverharde weg veranderd in een weg met keien. Lastig begaanbaar. Blijkbaar was de weg “aangelegd” in een barranco waar normaliter geen of weinig water stroomt. De woning bij waypoint KP1 San Juan is daarom ook niet meer bereikbaar. Ook niet met een jeep!

Wij vervolgen de route tot aan Playa de San Juan die grotendeels gaat door de Barranco de San Juan. Ook hier worden we begeleid door de waterleidingbuis. De barranco is – in tegenstelling tot eerdere wandelingen – grotendeels vrij van struiken en is goed te belopen. Uiteindelijk komen we onder de TF-47 Playa de San Juan binnen waar het goed toeven is aan het strand of in een eet- of drinkgelegenheid. Op de foto-galerij staat nog het oude kerkje van Playa de San Juan. Is in 2017 gesloopt!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-82, waypoint GuiaIsora TF28
Lengte:
10 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
600 meter (omlaag)
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
02/11/2013
Verbindingen:

Guía de Isora
Bus: Busstation op ca. 50 meter afstand van “cementerio” (waypoint BusGuiaIsora)
Auto: TF-82, bij waypoint GuiaIsora TF82 (cementerio)

Playa de San Juan
Bus: bij taxi/bus Playa de San Juan, waypoint BuTaPa Playa San Juan, lijnen 473/77 en 493/94, haltes 7216/7240
Auto: idem